Wat wij domeinnaam noemen bestaat in feite uit twee onderdelen. Nemen we metrovision.nl als voorbeeld, dan is metrovision de naam of het second level domain en .nl de uitgang of het Top Level Domain (TLD). Bij het bepalen van een geschikte domeinnaam (het geheel) kijken we meestal eerst naar de naam en daarna naar de uitgang.
Second Level Domains
Welke domeinnaam past bij u? Dat ligt aan uw organisatie, product, markt en doelgroep. Maar een domeinnaam moet goed communiceerbaar zijn, dus:
- kort (makkelijk te onthouden);
- eenvoudig (dus makkelijk te reproduceren)
- enkelvoudig (bij voorkeur een woord)
- betekenisvol (verwijzing naar uw (bedrijfs)naam, product of dienst)
- eenduidig (de naam mag niet voor meerdere uitleg vatbaar zijn)
- uniek (er mogen geen relevante domeinen zijn die er op lijken)
Notabene: De naam van uw organisatie en van uw website of webshop hoeft niet altijd gelijk te zijn. Als uw huidige (domein)naam niet goed ‘scoort’ op voorgaande criteria kunt u overwegen voor de website of webshop een betere domeinnaam in te zetten.
Waarschuwing: Zorg altijd dat uw organisatie eigenaar wordt van een nieuwe domeinnaam. Nog te vaak registreren bureau’s domeinnamen voor klanten, onder hun eigen naam. De klant merkt dit niet tot ze bij het bureau weg willen. Dan moet ineens veel geld worden betaald voor de overdracht.
Top Level Domains
Top Level domains (TLD’s) zijn de uitgangen van de domeinnaam, bijvoorbeeld .nl of .com. Welke TLD past bij u? Ook dat hangt af van wat u doet, voor wie en waar (in welke landen). In Nederland zit u eigenlijk altijd goed met een .nl-domein. Internationaal zit u altijd goed met .com-domeinen.
Dus 99% van de organisaties in Nederland is het beste af met .nl of .com. Uitgangspunt voor de marketing en communicatie is dat u slechts een domeinnaam per site communiceert. Tegelijkertijd doet er verstandig aan meerdere domeinnamen en TLD’s te registreren.
Als iemand uw domeinnaam (net) niet goed intypt zijn er drie mogelijkheden:
- ze komen nergens terecht (het domein bestaat niet);
- ze komen op een andere site terecht (concurrent);
- ze komen via een redirect bij u terecht. Dat kan alleen als u die domeinnaam ook heeft of huurt.
Aan u de keuze.
Domeinnaam checken
Als u weet welke top level domains en welke (varianten van) domeinnamen u zou willen, moet u nog controleren welke vrij zijn. De meeste TLD’s hebben een eigen instantie die zorgdraagt voor de uitgifte. Voor het .nl domein is dat bijvoorbeeld SIDN. Daar kunt u de beschikbaarheid checken.
Als een domeinnaam ‘vrij’ is, dan kunt u hem (laten) registreren. U betaalt dan alleen de kosten voor registratie en eventueel hosting.
Een domeinnaam kan ook ‘actief’ zijn. Dat betekent een ander de domeinnaam al heeft geregistreerd. Dan kunt u twee dingen doen. Verder zoeken naar een domeinnaam die nog vrij is of proberen de domeinnaam te kopen (of huren).
Waarschuwing: registreer alleen een domeinnaam als de relevante TLD’s meestal .nl en .com nog vrij zijn of te huur of te koop.
Domeinnaam kopen of huren
Uiteraard zijn domeinnamen ook te koop. U heeft vast wel de verhalen gehoord van domeinen die voor honderdduizenden of zelfs miljoenen van eigenaar zijn gewisseld. Ik kan me voorstellen dat u door dat soort verhalen niet staat te springen om op een domeinnaam te bieden. Weet dat slechts enkele domeinnamen meer dan vier cijfers voor de komma waard zijn. En verkopers van zo’n domeinnaam kunnen dat ook behoorlijk onderbouwen.
Dus tenzij u schoenen.nl wilt kopen (dit domein wisselde voor €100.000,- van eigenaar), hoeft u zich niet al teveel zorgen te maken. In de meeste gevallen kunt u voor een paar honderd tot (een paar) duizend euro een mooie domeinnaam kopen. Hou bij beoordeling van de vraagprijs rekening met het feit dat de naam zichzelf moet terugverdienen. Hoe hoger het bedrag, hoe langer dat duurt. En dus hoe meer garanties u wilt over bezoekers en conversie.
U kunt ook een proefperiode afspreken. Als in die periode het aantal bezoekers en conversies overeenkomt met de opgegeven cijfers dan betaalt u een vooraf overeengekomen bedrag. Zoniet dan betaald u een lager bedrag of gaat de koop niet door.
Door: Mahanaïm Singadji
Recente reacties