Open source houdt de gemoederen al jaren bezig in kringen van overheid, bedrijfsleven, opdrachtgevers en leveranciers. Ook heersen er nogal wat opvattingen of beter misvattingen. Zoals dat open source goedkoper zou zijn. Of beter. Of slechter. Of onveiliger. Misvattingen, want het hangt er vanaf. Waarvan? Van de implementatie.
In veel discussies wordt over het hoofd gezien dat er een belangrijk verschil is tussen een oplossing (zowel open source als closed source) en implementatie van die oplossing. En juist die implementatie is een belangrijke succesfactor.
Een voorbeeld
Jij kunt een open source oplossing zoals WordPress, Hippo, Drupal etc. installeren en binnen vijf tot tien minuten (letterlijk) beginnen pagina’s aan te maken. Alleen dan zit je wel een beetje vast in het stramien.
Je kunt ook WordPress, Hippo etc. installeren en er nog een heleboel plugins inhangen, en als ie nog niet doet wat je wilt laat je een programmeur e.e.a. aanpassen zodat ie wel doet wat jij wilt. Het is toch allemaal PHP en MySQL of een andere standaard (leer je op elke informatica-opleiding). En als je toch bezig bent. Mooiere template uitzoeken dan die gratis exemplaren die al 2700 keer zijn gedownload. En die laten aanpassen aan jouw wensen. Het is toch allemaal CSS. (leer je op elke (web)design-opleiding). Dat is Open source aanpassen aan jouw wensen. Dat is maatwerk implementatie. En dat is vaak het beste (lees nodig) als je voor open source gaat.
En nu komt het
Vervang in voorgaande alinea nu WordPress etc. door een out of de box closed source systeem (Waxtrapp, Smartsite, etc.) en het is ook waar. Alleen de aanschafprijs is vaak hoger of beduidend hoger. Daar staat tegenover dat het ook vaak meer een geheel is. Vergelijk closed source met een Lego bouwdoos en Open source met een enorme zak blokjes en wat plaatjes van wat anderen ermee gemaakt hebben.
Je zou kunnen zeggen met open source hou ik (in beginsel) meer geld over voor maatwerk en content. Maar geef het daar dan ook aan uit. En dat wordt wel eens vergeten, ‘want het was toch gratis?’.
En maatwerk systemen dan?
Wat is een maatwerk systeem. Het is iets wat je alleen zou moeten overwegen als je of heel veel verstand hebt van contentmanagement systemen (CMS’en) of iemand laat adviseren. De meeste maatwerk systemen zijn ronduit slecht. Het is het antwoord van veelal reklamebureau’s (sorry jongens) die het web er als het ware bij doen. Die zelf een systeem hebben gebouwd en daar tien tot twintig klanten mee bedienen.
De open source systemen zijn zo goed omdat er honderdduizenden gebruikers zijn. De closed source systemen zijn goed omdat ze honderden tot duizenden grootverbruikers hebben.Er zijn goede maatwerk systemen, maar ze zijn zeldzaam. In 19 jaar tijd ben ik een (1!) goede tegengekomen, maar eigenlijk is dat meer een closed source systeem. Voor de rest ga er met een boog omheen…
Open source of closed source bepaalt niet het succes van je site. Je moet ermee kunnen werken en het moet kunnen doen wat jij wilt, als ondernemer. Natuurlijk moet je op de kosten letten. Maar die zitten niet alleen in de aanschaf. De aanschafprijs betreft volgens een Informatica-wet doorgaans 10% van de totale kosten. En vaak betekent besparen op aanschaf, later meer behoefte aan aanpassingen.
Wie zegt dat?
Misschien vraagt u zich af en wie ben jij dan wel? Sinds 1995 bouw ik sites. Na een stuk of 100 ben ik me gaan richten op begeleiding van grootschalige internet en intranetprojecten. En advisering m.b.t. verbetering van bestaande sites. Ik was betrokken bij tientallen sites van o.a. acht ministeries. In totaal goed voor een paar miljoen pagina’s. Daardoor heb ik 7 closed source systemen, diverse open source systemen en tientallen maatwerk systemen voorbij zien komen. En zoals gezegd in die laatste categorie was er maar een die aan de maatstaven voldeed. En daarmee ben ik meteen een partnerschap aangegaan.
Heb je nog vragen of wil je meer weten? Bel me op 06-330 52 840 of laat een berichtje achter via het contactformulier.
Door: Mahanaïm Singadji
Recente reacties